Costumul iconic din Dune a fost recreat, permitand purtatorilor sa bea propria transpiratie

Costumul iconic din Dune a fost recreat, permitand purtatorilor sa bea propria transpiratie

În cărțile și filmele Dune, situate la 20.000 de ani în viitor, există o mulțime de tehnologii futuriste uimitoare, dar cea mai memorabilă pentru majoritatea oamenilor este costumul stillsuit. Acest costum corporal ajută purtătorii să supraviețuiască pe planeta nemiloasă Arrakis prin captarea transpirației și urinei, convertindu-le în apă. Acum, un canal de YouTube a construit o versiune funcțională a acestui costum.

În cartea originală Dune, costumele stillsuit complet acopereau corpul și constau din straturi care absorb umezeala corpului din transpirație și urinare. Aceasta era apoi filtrată astfel încât utilizatorii să poată bea apa recuperată printr-un tub atașat la gât sau, așa cum este cazul în recentele adaptări cinematografice, inserat în nări. Se putea purta și o mască facială pentru a recupera umezeala din gura și fața utilizatorului.

Canalul de YouTube Hacksmith Industries a încercat să creeze o versiune reală a costumul stillsuit. Prototipul DIY consta într-un costum Tyvek și un răcitor termoelectric. Acestea sunt folosite pentru a răci electronicele prin trecerea unui curent electric prin două tipuri diferite de metal, unul devenind foarte fierbinte, iar celălalt foarte rece. Integrarea răcitorului cu partea rece în interiorul costumului a permis extragerea umezelii din aerul prins, similar unui dezumidificator.

Inginerii de la Hacksmith au inclus și un respirator cu un tub care trecea respirația purtătorului peste răcitorul termoelectric, capturând mai multă umezeală. Lichidul capturat era colectat într-un rezervor de băut combinat cu un filtru de apă inline, cumpărat de la un magazin de sport local, permițând astfel costumului să își îndeplinească funcția principală de colectare, stocare și filtrare a umezelii corporale pentru ca purtătorul să o poată bea – printr-un tub care intra în respirator, în acest caz.

Ultimul pas a fost să plaseze un costum Dune peste costumul Tyvek, făcându-l să arate puțin mai mult ca ceva ce ar purta Fremenii. Sherk, testerul costumului stillsuit, a spus că, deși transpirația reciclată era caldă, avea gust „exact ca apa.” El s-a plâns, de asemenea, că toată lumea presupunea că bea propria urină.

Deși nu este costumul stillsuit din Dune, versiunea creată de Hacksmith Industries este totuși o creație impresionantă, mai ales având în vedere că a fost asamblată într-o singură zi.