OpenAI elimina vocea asemanatoare cu a lui Scarlett Johansson din ChatGPT dupa ce actrita a angajat consilier juridic

OpenAI elimina vocea asemanatoare cu a lui Scarlett Johansson din ChatGPT dupa ce actrita a angajat consilier juridic

Era destul de evident că vocea ChatGPT numită Sky era menită să semene cu cea a lui Scarlett Johansson, actrița care a interpretat asistentul virtual AI Samantha în filmul „Her”. Compania chiar a abordat-o pe Johansson pentru a-și împrumuta vocea pentru noul sistem, dar ea a refuzat. Acum, OpenAI a eliminat vocea feminină cochetă după ce Johansson a dezvăluit că avocații săi au contactat firma.

La începutul acestei luni, OpenAI a introdus noul model GPT-4o. Pe lângă faptul că este „mai inteligent” decât predecesorul său, acesta include și un asistent vocal foarte realist care vorbește atât de rapid încât conversațiile par a fi cu o persoană reală.

Așa cum se poate auzi în videoclipul de mai jos, vocea Sky seamănă foarte mult cu cea a lui Scarlett Johansson. Șeful OpenAI, Sam Altman, care a declarat anterior că „Her” este filmul său preferat, a confirmat indirect acest lucru când a scris pe Twitter „her” după ce compania sa a anunțat GPT-4o.

OpenAI a declarat ulterior că vocea Sky nu este o imitație a lui Scarlett Johansson, ci aparține unei alte actrițe profesionale care folosește vocea sa naturală. A adăugat că sute de propuneri de dublaj au fost revizuite pe parcursul a cinci luni anul trecut.

Johansson a dezvăluit că a fost abordată de OpenAI acum nouă luni pentru a-și împrumuta vocea pentru cea mai recentă actualizare a ChatGPT, dar a refuzat din „motive personale”. Când a auzit vocea Sky, Johansson a spus că a fost „șocată” și „furioasă”, observând că „semăna atât de mult cu a mea încât cei mai apropiați prieteni și mijloacele de informare nu au putut face diferența”.

Johansson a subliniat, de asemenea, cum AI generativ a contribuit la creșterea dezinformării și furtului de imagine fără consimțământul persoanelor. „Într-o perioadă în care ne confruntăm cu deepfakes și cu protecția propriei imagini, propriei munci, propriilor identități, cred că acestea sunt întrebări care merită claritate absolută,” a spus ea.

Johansson a adăugat că atunci când Altman a abordat-o, el a spus că „simțea că prin vocea mea, aș putea să reduc decalajul dintre companiile de tehnologie și creativi și să ajut consumatorii să se simtă confortabil cu schimbarea majoră în relația dintre oameni și AI. El a spus că simțea că vocea mea ar fi reconfortantă pentru oameni.”

Altman a contactat agentul lui Johansson cu doar două zile înainte de lansarea vocii Sky, cerând actriței să își reconsidere decizia. Într-o declarație împărtășită NPR, Johansson a spus că acum a fost „forțată să angajeze consilier juridic” și a trimis două scrisori către OpenAI întrebând cum a fost creată vocea Sky.

Într-o declarație împărtășită cu mai multe publicații, Altman a reiterat că vocea Sky nu a fost niciodată intenționată să semene cu cea a lui Johansson. El a adăugat că actrița care a interpretat vocea Sky a fost aleasă înainte de orice contact cu starul din „Black Widow”. Cu toate acestea, „Din respect pentru doamna Johansson, am oprit utilizarea vocii Sky în produsele noastre. Ne pare rău față de doamna Johansson că nu am comunicat mai bine.”