Locomotivele cu aburi vintage din anii 1960 din Vietnam sunt din nou pe sine

Locomotivele cu aburi vintage din anii 1960 din Vietnam sunt din nou pe sine

Pasionații de trenuri și iubitorii de istorie vor avea în curând o nouă destinație în Asia de Sud-Est, deoarece Vietnamul se pregătește să dezvăluie o pereche recondiționată de locomotive cu aburi vintage din anii 1960.

Cele două locomotive Revolution Express sunt ultimele trenuri cu aburi funcționale din Vietnam, datând din perioada când țara era încă o colonie franceză, conform mărcii de ospitalitate Wafaifo Optimisers, care gestionează proiectul.

În ultimii ani, trenurile au fost restaurate treptat pentru a fi funcționale, folosind piese originale, fiind lucrate de ultimii ingineri de aburi rămași care lucrează pentru sistemul național de căi ferate.

Acum, trenurile sunt aproape gata să primească turiști și vizitatori, primele călătorii fiind așteptate la sfârșitul anului 2024 sau începutul anului 2025, a declarat Wafaifo Optimisers într-un comunicat de presă. Biletele nu sunt încă puse în vânzare și nu există detalii despre prețuri, dar informațiile de rezervare vor fi disponibile în următoarele câteva luni.

Revolution Express va călători de-a lungul munților de coastă adiacenți Pasului Hai Van în centrul Vietnamului. Trenurile vor circula între orașul central Da Nang, cunoscut pentru stațiunile sale de pe coastă, și fosta capitală regală Hue, renumită pentru numeroasele sale palate și morminte regale elaborate.

Fiecare tren va avea două vagoane retro pentru pasageri, un vagon restaurant și un vagon de bagaje. Designurile interioarelor arată mobilier de lux care amintește de trecutul colonial francez al trenurilor, cu mese și scaune din mahon, accente aurii și gresie decorativă.

Ferestrele mari de pe toate părțile vor permite priveliști largi ale peisajului, pe măsură ce trenul serpentinează pe lângă lanțul montan de coastă Hai Van, faimos pentru dealurile sale verzi care se întind deasupra mării vaste, și satul Lang Co, cunoscut pentru comunitatea sa de pescari și fructe de mare.

Experiența de lux în trenurile din Vietnam nu se limitează doar la decor; personalul va fi îmbrăcat în „costume de epocă”, iar o fanfară va întâmpina oaspeții care coboară din tren, conform comunicatului de presă.

Fiecare stație de-a lungul rutei va fi echipată cu un restaurant tematic adecvat, inclusiv unul în Hue cu o temă imperială pentru a se potrivi cu istoria sa regală și un restaurant tematic de independență în Lang Co.

„Suntem mândri să readucem la viață aceste doamne vechi ale căilor ferate și să prezentăm perioade importante din istoria Vietnamului, de la imperialism la stăpânirea colonială și, în final, la lupta pentru independență”, a spus Michael Gebbie, președintele Indochina Rail Tourist Service.

Vietnamul și-a declarat independența față de Franța la 2 septembrie 1945, o revendicare care nu a fost recunoscută nici de Franța, nici de Statele Unite. SUA a continuat să ajute Franța cu echipament militar pentru a lupta împotriva rebelilor vietnamezi.

Până în 1954, Vietnamul a semnat Acordurile de la Geneva, împărțind țara în două părți, nordul condus de comuniști și sudul susținut de SUA, declanșând războiul sângeros din Vietnam, care a durat aproape două decenii.

Războiul s-a încheiat în 1975 cu căderea Saigonului (acum Ho Chi Minh City), cu peste 1,3 milioane de decese militare pentru toate țările implicate și 1 milion de decese civile totale.

Astăzi, numeroase site-uri turistice comemorează trecutul Vietnamului, variind de la memoriale de război la cetăți antice care au fost desemnate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv Hue, păstrând amintirea împăraților trecuți ai țării.

Sursa: CNN