Miss Buenos Aires, in varsta de 60 de ani, spune ca schimbarea este pe drum pe masura ce participarea la Miss Universe se apropie de sfarsit

Miss Buenos Aires, in varsta de 60 de ani, spune ca schimbarea este pe drum pe masura ce participarea la Miss Universe se apropie de sfarsit

O regină a frumuseții argentiniană în vârstă de 60 de ani și-a încheiat parcursul în competiția Miss Universe, dar ea afirmă că această călătorie remarcabilă reprezintă „primul pas către o schimbare” în percepțiile societății.

Alejandra Rodriguez a făcut titluri în toată lumea în aprilie, când a fost încoronată Miss Buenos Aires, devenind prima sexagenară care câștigă un concurs organizat de franciza Miss Universe.

Deși nu a reușit să repete această victorie sâmbătă pentru a deveni Miss Argentina și a câștiga dreptul de a-și reprezenta țara la concursul Miss Universe, ea a câștigat categoria „cel mai frumos chip” și a sărbătorit această reușită, considerând-o începutul unei schimbări în modul în care este percepută frumusețea.

„Acesta este primul pas al unei schimbări care va veni”, a declarat Rodriguez, avocată și jurnalistă de profesie, pentru CNN en Español după concurs.

„Sper ca această participare a mea să marcheze un înainte și un după. Cred că frumusețea exterioară este întotdeauna în centrul atenției, nu cred că este greșit să se aleagă o femeie frumoasă, dar poate conceptul de frumusețe trebuie să se extindă”, a spus ea.

Participarea lui Rodriguez a fost posibilă doar după ce organizația Miss Universe a schimbat regulile legate de vârstă. Până în 2023, concurentele trebuiau să aibă între 18 și 28 de ani la 1 ianuarie a anului în care concurau. Începând cu 2024, nu mai există o limită superioară de vârstă.

„A fost o schimbare pozitivă, cred că este puțin câte puțin, ca toate schimbările”, a spus ea, adăugând că este recunoscătoare pentru „oportunitatea de a fi prima”.

Eliminarea limitei de vârstă a fost doar una dintre o serie de schimbări de reguli pe care concursul le-a introdus în 2023, în efortul de a se moderniza.

Pentru prima dată în istoria sa de peste 70 de ani, franciza a permis și participarea femeilor care sunt căsătorite sau divorțate, care au născut sau sunt însărcinate.

„A fost, de asemenea, o femeie de 40 de ani care a participat, alta care are 37. Este ca și cum limitele se extind deja”, a spus Rodriguez. „Au fost femei care sunt mame, lucruri care erau de neconceput înainte la Miss Universe.”

Rodriguez a spus că, deși nu a obținut onoarea de a-și reprezenta țara, stereotipurile legate de frumusețe, vârstă, formă și greutate se schimbă încet.

Câștigătoarea de sâmbătă a fost Magalí Benejam, care la 29 de ani ar fi fost considerată prea în vârstă pentru a concura conform regulilor anterioare.

Sursa: CNN