Oras francez in soc dupa un scandal legat de un ghicitor

Oras francez in soc dupa un scandal legat de un ghicitor

Orașul Agde, situat pe coasta Mediteranei, este cunoscut pentru plajele sale frumoase și soarele prezent pe tot parcursul anului, dar și pentru petrecerile sale sălbatice. Agde găzduiește cea mai mare comunitate de swingeri din Europa, atrăgând anual zeci de mii de cupluri din întreaga Europă pentru a-și schimba partenerii.

În prezent, orașul este zguduit de un scandal cu totul nou, care a stârnit uimire și amuzament în restul Franței. Scandalul implică un ghicitor local și pe primarul orașului, Gilles d’Ettore, fost ofițer de serviciu secret și polițist. Ambii sunt acum în închisoare și sunt anchetați judiciar. Ghicitorul, Sophia Martinez, este acuzată de delapidare, în timp ce primarul este acuzat de corupție pentru că a cheltuit sume mari de bani publici pe ea.

Sophia Martinez era cunoscută pentru capacitatea ei de a vorbi cu morții. Când primarul i-a cerut să-l pună în legătură cu tatăl său decedat, ea a reușit. În timpul ședințelor de spiritism, vocea ei se schimba brusc și adopta tonul tatălui primarului. În ultimii patru ani, se presupune că ea l-a manipulat pe primar atât personal, cât și prin telefon, folosindu-și abilitățile remarcabile de ventriloc.

Primarul a primit mii de apeluri misterioase de la „voci” ale morților, inclusiv îngeri, unele dintre acestea cerându-i să o ajute pe ghicitoare. Astfel se explică acuzațiile de corupție. Primarul ar fi plătit vacanțe luxoase pentru Martinez și familia ei, inclusiv în Polinezia și Thailanda, toate folosind fonduri publice. Se spune că „vocile” l-au convins să angajeze mai mulți membri ai familiei ei în consiliul local și să-i renoveze casa. Afacerile locale conectate cu primarul au făcut lucrările gratuit, de teamă să nu piardă contracte viitoare.

Avocatul primarului, Jean Marc Darrigade, a devenit o celebritate locală peste noapte. El descrie povestea ca fiind „nebunească”, explicând că un om inteligent precum primarul a fost manipulat de o femeie care i-a exploatat vulnerabilitatea mentală pentru câștiguri personale.

Pe de altă parte, avocatul Sophiei Martinez, Luc Abratkiewicz, susține că aceasta a recunoscut că a trădat încrederea primarului, dar că nu a fost vorba de manipulare, deoarece ea a dezvăluit detalii despre viața clienților săi, inclusiv medici și arhitecți, pe care nimeni altcineva nu le cunoștea.

Locuitorii orașului au diverse opinii. Un client de la o cafenea locală spune că primarul a fost păcălit și că poate era îndrăgostit de ghicitoare. Alt locuitor adaugă, râzând, că „unde sunt bani implicați, sexul face parte din poveste”.

Partidul de extremă dreapta a câștigat teren semnificativ în această parte a Franței în ultimii ani. Una dintre cele mai vocale critici ale primarului este Fabienne Varesano, o politiciană în ascensiune rapidă din partidul Rassemblement National al lui Marine Le Pen. Ea a cerut demisia primarului, acuzându-l că a făcut de râs orașul folosind banii contribuabililor în mod nepotrivit.

Un judecător îi menține pe primar și pe ghicitoare în custodie pentru a preveni eventualele influențe asupra martorilor. Sophia Martinez a fost mutată în izolare după ce a fost agresată în închisoare de colegele de celulă, care au acuzat-o de vrăjitorie.

Sursa: BBC