Intel a invitat recent doi overclockeri de top la sediul său pentru a discuta despre realizarea primului overclock de CPU la 9 GHz din lume. Duo-ul format din Pieter-Jan Plaisier (SkatterBencher) și Jon Sandström (ElmorLabs) a revizuit, de asemenea, reperele importante ale overclockingului frecvenței CPU-urilor, evidențiind un obstacol major întâmpinat în urmă cu aproximativ 17 ani.
Deși recordurile de overclocking ale CPU-urilor par a fi destul de frecvente, datele arată că acest lucru este departe de realitate. Un grafic prezentat în cadrul prezentării overclockerilor evidențiază primul cip care a atins 1 GHz legendarul Athlon de 650 MHz de la AMD, în octombrie 1999.
A durat aproximativ 14 luni pentru ca entuziaștii overclockingului să depășească bariera de 2 GHz și doar nouă luni pentru a sparge pragul de 3 GHz. Marca de 4 GHz a fost trecută la începutul anului 2002 și, aproximativ 16 luni mai târziu, a fost realizat primul overclock de 5 GHz.
Cu cipurile Intel Pentium 4 în plăcile lor de bază și cu șansele de partea lor, overclockerii nu s-au mai uitat în urmă. Primul overclock de 6 GHz a venit în mai 2004, bariera de 7 GHz a fost doborâtă în august 2005, iar 8 GHz a fost atins în 2007. Apoi, totul a ajuns brusc la un halt.
Nu a fost până la sfârșitul anului 2022 mai mult de 15 ani mai târziu că bariera de 9 GHz a fost în cele din urmă depășită. Recordul mondial actual, de 9,117 MHz, stabilit de Elmor cu un Core i9-14900KS, ar putea fi foarte bine noul plafon pentru viitorul previzibil. Iar acel greu de atins prag de 10 GHz? Ei bine, mult noroc cu asta.
Nu înseamnă că CPU-urile nu s-au îmbunătățit de la mijlocul anilor 2000. Cipurile de astăzi sunt mult mai rapide și mai eficiente decât CPU-urile de altădată, iar vitezele de bază pe răcire cu aer sunt semnificativ mai mari decât ceea ce ai obține cu un cip de retail de acum un deceniu și jumătate. Dar în ceea ce privește viteza pură a ceasului pe un singur nucleu cu răcire cu azot lichid sau heliu lichid, se pare că plafonul nu s-a mișcat prea mult.